Kelebihan Bantal Latex

Tidur yang bagus tidak dinafikan adalah satu elemen penting dalam menjaga emosi diri kita dan juga kesihatan diri.

Menurut laporan daripada National Sleep Foundation mengatakan waktu tidur diperlukan oleh orang dewasa ialah selama 6-8 jam sehari.

Tapi kita kena tahu juga bukan masa sahaja perlu diambil kira jika kita nak tidur nyenyak dan memuaskan. Tidur yang lena juga sangatlah penting untuk dapatkan kehidupan berkualiti.

Salah satu sebab mengapa kita tidak dapat tidur lena adalah pemilihan bantal yang digunakan untuk tidur.

Nak tahu lebih lanjut tentang fisioterapi tidur, boleh refer kajian ini.

Ada pelbagai jenis bantal dalam pasaran. Tapi setelah kami buat sedikit selidikan rupanya ada satu jenis bantal yang sangat bagus untuk masalah tidur tak lena, ianya adalah Bantal Latex.

Apa itu Latex?

Latex adalah produk pemprosesan bahan pokok getah asli yang dijumpai dalam bentuk jus, menyegarkan, menyerupai susu yang dibezakan dengan gevea-hevea hijau.

Bahan asal daripada Amerika Selatan tapi telah dibawa ke Thailand sehingga mempunyai Ladang yang besar untuk produksi Latex ini sehingga ke Afrika, Asia Tenggara, Vietnam, Brazil dan India. Tidak semua negara untuk pokok ini tumbuh supaya menghasilkan kualiti latex yang terbaik kerana ciri-ciri praktikalnya .

Untuk info lanjut tentang Latex dan cara pemprosesanya boleh refer di sini.

Kelebihan bantal jenis latex

Disebabkan cara prosesnya yang sangat detail tu menghasilkan banyak kebaikan terdapat pada bantal yang diperbuat daripada bantal latex ni.

Antara kebaikan yang terdapat daripada bantal Latex ni adalah :

1. Memberikan keseimbangan keanjalan untuk anda memilih postur yang selesa ketika tidur.

2. Menjadikan tidur selesa dan bermanfaat, menyumbang kepada rehat yang sewajarnya pada waktu malam.

3. Dalam bentuk semulajadinya tidak ada contraindications digunakan: menjadi bahan hipoallergenik, sesuai untuk setiap pengguna, walaupun untuk alergi dan asma.

4. Mempunyai ciri-ciri antibakteria, ia adalah bahan yang mesra alam, selamat untuk kesihatan manusia, tidak mengeluarkan toksin, tahan terhadap tumbuh microbakteria (kulat, acuan)

5. Kerana strukturnya, yang mempunyai banyak sel, mempunyai ciri pertukaran udara yang baik, oleh itu ia tidak menjejaskan kelembapan dan haba yang berlebihan, tidak membenarkan terlalu panas pada kepala (badan);

6. Ianya lebih diam (tidak mempunyai bunyi menyengat dan menyengat mengganggu tidur)

7. Dengan penjagaan yang betul, ia mempunyai ketahanan yang panjang (dari 5 hingga 10 tahun dan lebih)

8. Tidak mengumpul elektrik statik, dan oleh itu tidak mempunyai kesan magnet negatif pada badan yang menimbulkan sakit kepala, pening, keletihan dan lain-lain.

9. Mempunyai bentuk yang jelas, tidak menyesuaikan diri dengan kontur pengguna dan dengan mudah mengembalikan strukturnya dengan ketiadaan beban

10. Mudah dibersihkan, dilengkapi dengan penutup, dengan kehadiran sarung bantal yang boleh ditanggalkan, ia dapat memanjangkan hayat perkhidmatan dan daya tarikan rupa asal.

Pelbagai bentuk dan saiz

Penampilan bantal lateks yang dihasilkan oleh jenama moden adalah pelbagai. Bergantung kepada model, produk ini ada dalam bentuk:

1. Segi empat
2. Persegi
3. Bulatan dengan lubang di tengah;
4. Horseshoes
5. Roller.

Keistimewaan model terletak pada mereka. Ini bukan model biasa yang dibungkus dalam penutup tekstil. Ia adalah kusyen berlubang dengan bahagian belakang kepala, ketinggian yang berbeza dari sisi bertentangan.

Tips memilih bantal lateks.

Memilih bantal lateks yang betul bukanlah sesuatu yang sukar, tetapi ia memerlukan pendekatan yang berhati-hati. Oleh kerana model dijual dalam sarung, ini menjadikannya sukar untuk dipilih (anda tidak dapat melihat pengisi). Walau bagaimanapun, mengetahui info sebelum membuat pembelian, anda boleh membeli apa yang anda perlukan.

Aspek utama yang penting ketika membeli adalah:

1. Pemegang bahu lebar tidak sesuai dengan model yang rendah;
Mereka yang mengalami keadaan patah setiap hari yang berkaitan dengan kesakitan di leher dan kekakuan tali bahu harus memikirkan ketinggian bantal yang lebih tinggi.

2. Lebih suka tidur di belakang anda, anda perlu memilih pilihan dengan lapisan rendah pengisinya.

3. Orang yang sentiasa tidak selesa ketika tidur harus mencari model kusyen rendah (biasanya ini disebabkan oleh kedudukan kepala yang tinggi)

4. Mereka yang sentiasa meletakkan tangan di bawah bantal boleh memilih model dengan lapisan pengisi yang tinggi.

5. Model bantal berbeza: dalam jarak antara 6 hingga 16 cm, anda sentiasa dapat mencari tempat tengah di mana tidur menjadi penuh dan sihat.

Dekat mana nak dapatkan bantal latex?

Jadi kita dah cerita pasal proses, dimensi, kebaikan, mesti anda ada yang excited untuk dapatkan bantal di mana kan?

Tapi untuk kita tahu juga Bantal Latex ni boleh di dapati di kedai perabot yang terpilih secara offline mahupun online, dan sebelum start cari dan tersalah, kita kena tahu brand-brand yang memang reputasinya bagus dalam pembuatan bantal yang terbaik untuk pengguna.

Jangan risau, kita akan ceritakan setiap brand yang bagus untuk bantal latex ni serta setiap ciri dan kebaikannya.

1. Dunlopillo

Siapa saja tak kenal dengan jenama Dunlopillo ni, mesti ada yang dah pernah beli daripada mereka sebelum ni.

Syarikat daripada UK ni, sangat famous dan ada kedainya di merata-rata Malaysia yang sudah bertapak di sekian lama.

Mereka juga ada keluarkan bantal latex mereka sendiri iaitu Dunlopillo Alivio Latex Pillow yang khas untuk dewasa yang inginkan tidur yang nyenyak dan nyaman pada malam hari.

Kualitinya yang bagus yang anti-microbial dan non-toxic serta saintifik yang sudah proven melalui hasil uji kaji mereka.

2. Naturenite

Naturenite ada dua pilihan yang anda boleh pilih. Ergonomic Contour Latex Pillow atau Classic Latex Pillow, Bentuk bantal lateks klasik ini adalah yang paling biasa digunakan dan popular kerana ia sesuai dengan semua saiz katil.

Sesuai untuk orang yang bersaiz sederhana. Apa yang membuatkan Naturenite Latex Pillow ni istimewa adalah dia ada natural bouncy feel of latex pillow dan menawarkan keselesaan maksimum dengan mengekalkan kepala dan leher anda sejajar, melegakan sakit dan sakit.

Malah Naturenite juga mempunyai rekabentuk pinholes yang unik, yang akan meningkatkan dan menyediakan aliran udara maksimum.

3. Getha

Getha antara jenama yang tak asing lagi untuk Malaysia juga. Jenama sangat bagus yang menghasilkan kualiti tinggi pada produk mereka. Untuk Bantal Latex, Getha menawarkan pelbagai jenis yang mempunyai kelebihan dan kebaikan ianya tersendiri bergantung kepada kemahuan anda.

Ianya direka khas untuk menyokong postur leher dan bahu anda, terutamanya semasa anda dalam perjalanan. Bantal Leher mempunyai ciri hebat untuk menghilangkan masalah sakit leher dan memungkinkan perjalanan yang selesa.

Click di sini untuk beli bantal latex Getha

4. Mylatex

Sekiranya anda menyukai bantal lateks yang lembut, cadangan utama kami untuk anda ialah Mylatex 100% Natural Latex Pillow. Ia dibina dengan getah asli berkualiti tinggi yang diperakui oleh ECO Germany dan LGA Germany.

Bantal Latex vs Memory Foam

Ada satu jenis lagi bantal yang menjadi saingan kepada jenis Latex yang dipanggil sebagai Memory Foam.

Memory Foam boleh dikatakan saingan terdekat kepada Latex kerana keberkesanya juga memberikan impak yang baik kepada pengguna yang menggunakanya malahan diperbuat dengan bahan yang kualiti juga.

Tapi kami memilih Latex juga sebagai pilihan terbaik kami kerana anda boleh membuat perbandingan bermacam segi untuk melihat kebaikan tersendiri sini.

Pilihan mana yang terbaik?

Kami telah menerangkan cara memilih dan mengesyorkan bantal tidur terbaik. Bagaimana dengan cadangan bantal di atas? Ada yang menarik atau tak setuju dengan kami?

Bantal selesa boleh berubah bergantung pada bahan, ketumpatan, dan ketinggian bantal. Sekiranya anda dapat mencari bantal yang sesuai, anda pasti dapat merasakan kualiti tidur anda berubah.

Cari bantal tidur terbaik untuk anda dengan merujuk petua yang telah kami sarankan.

 

 

 

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •