6 Strategi Meningkatkan Jualan Restoran

Musim PKP yang melanda di Malaysia ini telah membuatkan banyak perniagaan terjejas termasuk restoran. Mesti anda sedang mencari cara untuk meningkatkan jualan restoran anda?

Tahukah anda sebenarnya terdapat beberapa trend yang berlaku sekarang untuk perniagaan restoran yang membantu untuk tingkatkan jualan mereka walau musim PKP ni? Di sini kami listkan untuk anda melalui dapatan kami di sini

  1. Optimumkan Menu Restoran Anda untuk Lebih Menarik

menurut StoreHub , sebuah syarikat teknologi POS untuk restoran , cara susunan info dan item anda boleh menentukan sama ada anda boleh jual item tersebut dengan lebih laris atau tidak.

Tips yang diberikan untuk membuat susunan menu yang menarik kepada pelanggan :

Di sini beberapa tips untuk optimumkan menu anda:

  • Tawarkan menu online – gunakan website sendiri atau platform sedia ada seperti FoodPanda atau maynuu.com
  • Tambah ikon di tepi item yang anda rekomen
  • Gunakan warna dan stail font yang relevan (San Serif untuk stail moden)
  • Gunakan perkataan adjektif yang menarik dalam deskripsi makanan anda seperti lembut, berlemak, segar, rangup, berkrim, pedas, manis)
  • Tawarkan kombo (bina pasangan item profit tinggi yang kurang jualan bersama item yang profit rendah yang paling laris)
  • Jangan gunakan simbol mata wang (e.g.: RM, $)
  • Susun item margin rendah di belakang
  • Sudut kanan atas menu ialah bahagian menu yang biasanya selalu dipandang jadi susun item yang paling anda ingin jual di situ
  • Gunakan menu berbeza untuk makanan dan minimum agar mudah untuk dibaca

2. Bina Branding Anda di Media Sosial

Media sosial hari ini menjadi tempat paling aktif untuk ramai orang berkumpul di dalamnya. Menurut Facebook, jumlah pengguna mereka hari ini seramai 3 billion yang aktif di platform mereka manakala TikTok pula seramai 500 juta orang.

Platform media sosial ini memberi peluang untuk anda mendekati audience dan memperkenalkan perniagaan anda kepada mereka.

Mulakan aktif di media sosial. Jadikan media sosial sebagai tempat untuk followers anda dapatkan info terkini dan lihat apa yang anda tawarkan di restoren anda. Apa yang anda boleh update di media sosial?

3. Tarik Pelanggan Sedia Anda Dengan Offer

Dalam mencari pelanggan yang baru, jangan pula kita lupakan pelanggan sedia ada yang telah membeli dengan kita. Tahukah anda dengan memanfaatkan pelanggan sedia ada itu dapat menjimatkan kos lebih lagi dalam mempromosi perniagaan kita untuk dapatkan jualan?

Mulakan dengan mendapat maklumat pelanggan anda. himpunkan mereka di dalam satu database untuk kita kaji tabiat pelanggan kita

Kita boleh tahu lebih baik berapa mereka berbelanja di perniagaan kita, berapa kerap mereka membeli dalam seminggu, sebulan, mahupun setahun. data ini sangat penting untuk kita membuat keputusan yang lebih baik di masa akan datang yang memanfaatkan perniagaan kita

4. Daftar Google My Business

Nak orang search dan keluar maklumat tentang restoran anda di Google? Google My Business adalah jawapanya. Sayangnya, masih ramai yang tak menggunakan tools yang disediakan oleh Google ini dengan baik sedangkan ianya banyak memberi manfaat kepada bisnes

Menurut GloriaFood, satu laman untuk sistem tempahan makanan di atas talian, dengan Google My Business dapat membantu meningkatkan visibility perniagaan anda kepada pelanggan dengan lebih luas.Ini kerana Google akan menjadi penasihat atas talian di platform mereka untuk memberi rekomendasi kepada audience tentang perniagaan anda dengan memberi manfaat untuk perniagaan anda

  • Meningkatkan engagement bersama anda di atas talian
  • Membina peminat dan pelanggan yang setia
  • Memudahkan pelanggan mencari restoran anda
  • Menarik pelanggan-pelanggan baru untuk ke restoran anda

Jadi jangan sia-siakan peluang ini untuk mendaftar perniagaan anda di Google My Business. dah lah percuma, rugi tidak digunakan sehabis baik

5. Pelbagaikan Channel Jualan

Selain menggunakan medium social media sebagai satu platform untuk meluaskan perniagaan anda, jangan dilupakan beberapa platform sedia ada yang juga boleh membantu perniagaan anda untuk mendapatkan pelanggan

Platform marketplace untuk bisnes restoran seperti FoodPanda, GrabFood, Sama-Sama Lokal dan sebagainya ini mempunyai kekuatan mereka sendiri untuk membawa anda kepada pelanggan sekaligus memudahkan anda untuk menghantar makanan kepada pelanggan dengan lebih luas kerana adanya penghantar untuk anda

Cumanya setiap platform ini ada cas mereka kenakan berbeza mengikut platform, sebagai penyedia platform, cas ini untuk membolehkan mereka maintain perniagaan mereka dengan kos-kos selenggara yang perlu mereka tanggung dalam memastikan platform mereka lebih stabil

Nasihat kami, setelah anda mempunya pelanggan yang ramai , tambah lagi untuk membina website anda sendiri untuk membina hubungan dengan pelanggan lebih erat. membina platform atau website sendiri tak perlu tahu untuk koding pun tidak apa. anda boleh gunakan platform sedia ada seperti Maynuu, Sabsoi, Yezza mahupun platform lain mengikut kesesuaian dan keperluan bisnes anda

6. Offer Penghantaran Pantas Kepada Pelanggan

Penghantaran Makanan sekarang menjadi satu benda wajib bagi setiap restoran untuk menyediakan kemudahan ini kepada pelanggan. kalau dulu kita lihat dengan hanya Dominos sahaja yang sangat aggressive menyediakan penghantaran Pizza mereka kepada pelanggan tapi hari ini restoran Fast Food lain seperti McDonald, KFC dan lain-lain mula memulakan langkah menyediakan penghantaran menggunakan persendirian kepada pelanggan

Apabila kita mampu menyediakan khidmat penghantaran kepada pelanggan, ini memberi manfaat untuk kita meningkatkan keyakinan bisnes kita kepada pelanggan dan sudah semestinya meluaskan kawasan perniagaan kita untuk mendapatkan pelanggan

Bagi bisnes kecil, kos-kos untuk menyediakan khidmat penghantaran persendirian tidak relevan jadi anda boleh bekerjasama dengan khidmat courier sedia ada seperti Matdespatch untuk menghantar makanan dan minuman kepada pelanggan dengan kos efektif

Matdespatch memberikan anda kekuatan untuk membuat penghantaran kepada pelanggan bermula serendah RM5 sahaja melalui servis Express Bike

Buat perbandingan dan check harga kawasan anda ke tempat anda ingin hantar menggunakan servis Matdespatch melalui fungsi instant quote mereka di link ini https://matdespatch-my.delyva.app/customer/check-rates